VyVolení 3: Bude ve vile Rom?

I když stoprocentní recept na dobrý cast neexistuje, některá základní pravidla jsou jasná. Prima se samozřejmě bude snažit o pestrost. Nemělo by ale jít jen o typovou různorodost, ale i sociální, rasovou, věkovou a zapomínat samozřejmě nemůžeme ani na pestrou sexuální orientaci účastníků:-)

Pro každou reality show je dobře, pokud se setkají lidé s jiným sociálním zázemím, tak jak tomu bývá u Výměny manželek. Nejlépe slouží jako roznětka příslušníci minorit. V anglickém Big Brotherovi byl v roce 2005 černoch Derek, který byl nejen starší než ostatní soutěžící, ale byl to také gay a navíc pocházel z lepší anglické vrstvy. Současně s ním byl v domě i mladý černošský nekompromisní raper z ghetta. Barva kůže je v jinak ,,bílé" skupině spojovala, automaticky se snažili najít si k sobě cestu, kdykoli se o to ale pokusili, dřív nebo později došlo k hádce.

Nuda v Česku?

Velké české reality show se zatím s obsazením moc nepředvedly. Vzpomínám si na první - a bohužel trochu symbolicky i poslední poradu, která se kdy v širším týmu Big Brothera konala - na které jsem se ptal, proč není v castingu žádný gay. Odpověď tehdy byla, že lidé na to nejsou připravení a že gay bude ve dvojce, aby bylo jak show stupňovat. ,,Jen aby nějaká dvojka byla," konstatoval jsem tehdy. Jak rád bych se tehdy mýlil:-)

S výjimkou prvních VyVolených, kde podle všeho zaúřadovala i Štěstěna a poslala do Vily sestavu snů, se Big Brother, druzí VyVolení i Trosečník dopustili podobných chyb. U Big Brothera jsme vždycky říkali, že máme lidi, které byste s pár výjimkami všechny našli na jedné diskotéce, totéž se týkalo druhých VyVolených.

Jak to udělat, aby byli třetí VyVolení pestřejší? Od stolu se snadno radí, realita je často jinde aspousta lidí se nakonec projeví v show úplně jinak. Vzpomínám si, jak jsem byl u BB na začátku nadšený z Filipa Trojovského a na konci jsem si říkal, že toho kluka doma málo řezali, zatímco Mikeš šel do domu s tím, že bude pořádat skupinový sex a nakonec se z něj vyklubal Hráč - který si ani jednou nevrzl:-) Ale pár osvědčených typů (i tipů) ze zahraničí, o kterých možná na Primě přemýšlí, si dát můžeme.

Dvojčata

České reality show na svá dvojčata v akci pořád ještě čekají. Dvojčata jsou skvělá pro budování nečekaných zápletek. O jejich existenci soutěžící často nemají tušení, protože dvojčata se v domě tajně střídají a jejich úkolem je vydržet po určitou dobu neodhalena. Tak tomu bylo v americkém Big Brotherovi, v australském, letos jsou dvojčata oficiálně od začátku v anglickém BB.

Gay

Gayové jsou pro kontejnerové reality show požehnáním. Jsou emotivní, otevření, nutí ostatní obyvatele domu se s jejich orientací nějakým způsobem vyrovnat, v ideálním případě se mohou dokonce zamilovat do heterosexuála:-) Řada gayů, kteří se v reality show objevili, měla za sebou silné životní příběhy, které diváky oslovily.

Transvestita/transsexuál

Muž jako žena - ať už se jen převléká za ženu a nebo se cítí být zcela ve špatném těle. V podstatě extrémnější a často extravagantnější postavy než bývají v reality show gayové. Samozřejmě, že ve hře k sobě soutěžící gayové a transvestité mívají blízko, pokud ale vyberete úplně jiné povahové typy, dočkáte se zajímavých hádek:-) V roce 2004 vyhrála anglického BB transesexuálka Nadia, která dřív bývala mužem.

Rom

Zatímco Vladko už svoji práci na liberalizaci postojů české společnosti odvedl, je s podivem, že zatím žádná show nenasadila do hry Roma. Je dost pravděpodobné, že z Roma na obrazovce mají televize strach s tím, že by to některé diváky mohlo odradit, ale je třeba zariskovat. Prima by měla napnout všechny síly k tomu, aby našla silnou osobnost bořící zažité stereotypy ve vnímání Romů. Jsou v zásadě dvě možnosti - buď se objeví netypický, inteligentní, ale hrdý Rom a nebo úplně obyčejný ,,cikán", který v sobě ponese ty pozitivnější rysy z romské kultury (to znamená, že nevytrhá parkety v kuchyni, ale bude veselý a živý jako byl třeba Emil:-)

Pokračování článku na gorilla.cz

Share on Google Plus

About Lukáš Franta

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentářů: